Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtett jelszó

Kategóriák

Ecet receptek

Tipus Rendezés Receptek
szűrése »
Fogyasztás Étel jellege

Almaecet

Az almákat megmosom, kicsumázom, majd héjastul lereszelem. 10 dl almareszelékenként 1 l vizet adok hozzá. amit előzőleg felforraltam és lehűtöttem. Üvegbe teszem az almát, ráötöm a vizet belekeverem az élesztőt és a mézet, végül apró darabokban beletördelem a kenyeret. 10 napig fedetlenül érlelem, minden nap megkeverem. Ezt követően átszűröm, és l-ként 10 dkg ...

Birsalmaecet

A birsalmát megmosom, meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vágom, és annyi vízbe teszem ai ellepi. Hozzáadom a sót, és 24 óráig áztatom a vízben. Ezután az ecetet felforralom a maradék sóval és fűszerekkel. Közben a birsalmát kiveszem a sós léből, és tiszta üvegbe teszem. Ráöntöm a forrásban lévő fűszeres ecetet. Megvárom, amíg kihűl, majd az üveget ...

Borecet

A bort beföttes üvegbe töltöm, és szobahőmérsékleten hagyom k. 10 napig. Amikor megsavanyodott, üvegekbe töltöm, és ledugaszolva tárolom.

Borecet másképp

A bort felforralom, és az ecettel kiöblített mélyebb edénybe töltöm. Belekeverem az apróra vágott kenyeret és letakarom. Addig hagyom állni míg ki nem tisztul. Ezután átszűröm, üvegekbe töltöm és ledugaszolom.

Borsecet

Az ecetbe belekeverem az összes fűszert, és jól összerázom, majd lefedve három napig érlelem. Közben néhányszor felrázom. Ezután szűrőn vagy gézen átszűröm, és az üveget lefedve hűvös helyen tárolom.

Citromecet

Az ecetet bő szájú kétliteres üvegbe töltöm, belekeverem a citrom lereszelt sárga héját és ráöntök 1/2 l vizet. Egy héten át mindennap többször megkeverem, ezután nagyon finom szűrőn vagy gézen átszűröm, és jól bedugaszolva tárolom. Gyűmölcssalátákhoz kitűnő.

Fokhagymaecet

Tetszés szerinti mennyiségben borecet, literenként, 4 gerezd fiatal, még lédús fokhagymaA fokhagymát megtisztítom, és pépesre zúzom. Belekeverem az ecetbe, és egyheti érlelés után leszűröm. Kis üvegekbe töltve jól lezárom.

Fűszeres borecet

A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágom, a fokhagymát pépesre zúzom, a borecetet langyosra melegítem, belekeverem a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert. Lekötve érlelem 5 hétig, ezután finom szűrőn átszűröm, és kicsi üvegekbe töltöm.

Fűszeres tárkonyecet

Az ecetbe belekeverem az összes apróra vágott zöldfűszert, a babérlevélport és a megtisztított, nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd négy napig érlelem, közben többször meg-megkeverem. Leszűrve hosszú nyakú üvegekbe töltöm, és jól lezárva tárolom.

Mézecet

A vizet langyosra melegítem, belemorzsolom az élesztőt, ezután 2 órán át, hagyom állni. Ezután belekeverem a mézet, lefedem, és 5 napig állni hagyom. Ekkor hozzáadom az ecetet, majd néhány óra múlva nagyon finom szűrőn átszűröm, és jól bedugaszolva teszem el.

Szederecet

A szedret szűrőben megmosom, lecsöpögtetem, és kissé összetörve egy széles szájú üvegbe rakom, majd ráöntöm a bort, lefedem, és 4 hétig érlelem. Ezután szűrőn átszűröm, és hosszú nyakú üvegekbe töltve jól lezárva tárolom.

Szegfűszegecet

Az ecetbe beleszórom az összes fűszert, és egy héten át mindennap jól összerázom. Ezután átszűröm, és jól befedve tárolom.

Tárkonyecet

A tárkonyt megmosom, lecsöpögtetem apróra vágom. Befőttes üvegbe teszem, ráöntöm az alkoholt, lefedem, és három óra múlva hozzáöntöm az ecetet. Ezután szorosan, véglegesen lefedem, és hűvös helyre állítom. 10 nap múlva már használható.

Tormás ecet

Az ecetbe belekeverem a tormareszeléket, és lazán lefedve időnként megkeverem. Egyheti érlelés után finom szűrőn leszűröm, jól lezárva teszem el.