Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtett jelszó

Kategóriák

Aszalt zöldség receptek

Tipus Rendezés Receptek
szűrése »
Fogyasztás Étel jellege

Aszalt paradicsom

A jól megérett vörös paradicsomot kétfelé kell vágni, aztán szárító deszkára kell rakni. Gyengén fűtött sütőkemencébe vagy - főzés után - a tűzhely sütőjébe tegyük 24 órára aszalni; de a nap melege mellett is kellőleg megszikkad. Huszonnégy óra múlva forgassuk meg, mert akkor sokkal szebb marad a színe. Téli használatig rakjuk vászonzacskókba, szellős helyre.

Aszalt zöld kukorica

Egy nagy fazékba tegyünk szép, egyenlő gyenge csős kukoricát, egy rend zöld csuhát hagyva rajta. Miután felfőztük, szedjük ki a vízből, s aszalódeszkára rakván, tegyük gyengén fűtött kemencébe, a honnan csak másnap szedjük ki. Ekkor forgassuk meg és tegyük ismét fűtött kemencébe, egy napig hagyjuk ott, azután szedjük ki másodszor is és ha jó meleg napok járnak, ...

Gomba aszalva

Az egészséges gombát vékony szeletekre vágjuk, és tálcára terített papírra rakjuk vékony rétegben Nappal a napon, éjjel pedig a langyos sütőben szárítjuk, közben forgatjuk. Ha teljesen száraz akkor vászonzacskóban tároljuk.

Leveszöldség aszalva

A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, zellert megtisztítjuk, sós vízben átmossuk, vékony hasábokra vágjuk, és zsinegre felfűzzük, szellős, napos helyre akasztjuk száradni.

Paprika aszalva

A paprika érett legyen, hibátlan és ne túl vastag húsú. Szárukon keresztül spárgára fűzzük, és a füzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak.

Petrezselyem és zellerzöld és kapor aszalva

A petrezselyem- és zellerzöldet, a friss kaprot szárítva sokáig eltarthatjuk, mindig használhatunk belőle. A megmosott és lecsurgatott szálakat kisebb csomókba kötjük és szellős, meleg helyre fölakasztjuk. Napra ne tegyük, mert szép zöld színük kifakul. Ha teljesen megszáradt, morzsoljuk le a szárról, és szűrőkanálon átszitálva tegyük jól záródó dobozba.

Szárított gomba 1

A gombát felszeleteljük, felfűzzük, és kitesszük a napra (esetleg sütőbe) száradni. Ha ropogósra száradt, tüllzacskóban tároljuk, vagy finomra daráljuk, és jól zárható üvegben tároljuk.

Zöld paszuly aszalva

Szép, gyenge, hosszú csövű hártyátlan paszulyt forraljunk fel sós vízben. A felfőtt paszulyt rakjuk tiszta aszalódeszkára s tegyük ki az erős napra, ott hamar megszárad. Vászonzacskóba, szellős helyre kell akasztani.

Zöldborsó aszalva

A frissen kifejtett zöldborsót tegyük lábosba, és literenként egy evőkanál kristálycukrot hozzáadva tegyük tűzre. Keverjük mindaddig, amíg minden nedvessége elpárolog, és a cukor jól bevonja. Terítsük szét tálcára tett zsírpapíron, és azonnal tegyük tűző napra vagy langyos sütőbe, de a sütő ajtaját nem kell becsukni, nehogy gőz képződjék. Ha teljesen ...